Vi finns här när du behöver oss. 20 års verksamhet och miljö & kvalitetcertifierade likvärdigt ISO - det ger Dig trygghet.

Installera diskmaskin

– våra bästa tips och råd

Frågorna är många gällande att installera diskmaskin, vad kostar det att installera en diskmaskin, är det svårt, måste man anlita en rörmokare för att installera diskmaskinen, etc.

installera diskmaskin stockholm

Till att börja med ska diskmaskinen installeras i köket – detta för att följa rådande regelverk såsom ”SäkerVatten”, Boverkets Byggregler mm.

Diskmaskinen ska kopplas till vattenkranen på diskbänken, och på den ska det finnas diskmaskinsavstängning. I gamla fastigheter som är från 50-, och 60-talet kan det vara svårt att hitta en plats i köket, om bostaden inte har renoverats förstås. Förutom vattenkopplingen måste man också följa gällande regler för elinstallationen, tex använda ett jordat vägguttag, jordfelsbrytare mm., vilket rent konkret innebär att man inte får ha några skarvar på vattenanslutningar, man ska ha avstängning på blandaren, och att ett jordat vägguttag och jordfelsbrytare är ett måste.

 

installera diskmaskin certifikat

Svanströms El & VVS ABs certifikat hos Branschorganisationen Säker Vatten.

Vad kostar det att installera en diskmaskin?

Priset på en diskmaskinsinstallation är en fråga som många ställer sig. Svaret kan vara lite otydligt. Men om man börjar med ett byte av diskmaskin, vad skulle det kosta?

Den frågan förutsätter att det sitter en diskmaskin installerad i dagsläget och har allt man behöver; rått mått i skåpet för maskinen, avstängning ovan diskbänk, (vilket är ett krav) samt vattenlås som man kan montera utloppsslangen.

Med dom förutsättningarna, helt i sin ordning kan man installera en diskmaskin på 1-2 timmar på plats och inget material behövs utöver diskmaskinen.

Om det däremot inte har suttit en maskin tidigare så kan man nästan räkna med mer tid och därmed en högre kostnad. Så här kommer en liten checklista med punkter som man kan kika på och ange för att vi ska kunna ange en uppskattning på vad som behöver göras och vad det kan kosta att installera diskmaskin:

  • Har kökskranen en avstängning för diskmaskin? -finns inte det så kan det vara läge att byta kökskran i samma installation. Tips: Kolla gärna på kända märken och olika designer så du får ditt kök som du vill ha det innan du kontaktar en rörmokare!
  • Köksskåpets mått – Bredden på skåpet som ska plockas bort måste vara, antingen 45 cm brett eller 60 cm brett för smal diskmaskin respektive standardmaskin. Skåpet bör också vara bredvid diskhon för att kunna följa installationskrav.
  • Höjden på skåpet – äldre kök och funkiskök brukar ha för låga bänkar och arbetsytor – detta kan medföra att en snickare måste specialbygga lite så man får in en maskin. Vi brukar rekommendera en bänkdiskmaskin i stället i dessa fall då detta medför kostnader som kanske kan läggas på en köksrenovering längre fram.

Vitvarujättarnas ”prisvärda” erbjudanden

Ofta kommer elektronikkedjorna med prisvärda erbjudanden om installation av en diskmaskin, men det görs ofta av icke auktoriserade personer med potentiellt skadliga konsekvenser som följd. Ett av de värsta exemplen vi på Svanströms El har sett var i en sommarstuga där det blivit 230 Volt mellan diskbänken och en installerad tvättmaskin – vilket var förenat med livsfara!

Eljätten El-Giganten har t.ex. agerat under devisen att ”du får som privatperson koppla in el på redan framdragna lösa kablar”, och skickat ut obehöriga montörer, men detta är förbjudet enligt Elsäkerhetsverket som slår fast att det är ett auktorisationskrävande elarbete att koppla loss och ansluta fast installerade vitvaror.

Titta när Håkan Svanström konfronterar Elgiganten om felaktiga vitvaruinstallationer.

Vi på Svanströms El är noga med att vår personal är auktoriserade rörmokare och elektriker med en rad behörigheter, såsom Säker Vatten, Elsäkerhetsverket, Heta Arbeten, m.m. Med oss kan du alltså vara trygg att du får ett korrekt utfört arbete enligt konstens alla regler oavsett om det gäller att installera diskmaskin, tvättmaskin eller andra vitvaror.

Lista på våra certifikat här

Tveka inte att ringa oss och få hjälp med dina vitvaruinstallationer vare sig det gäller diskmaskiner eller något annat!

 

Få hjälp direkt

Kom i kontakt med en rörmokare nu för att få hjälp med ditt VVS problem.

R

18 års erfarenhet

R

6000 planerade uppdrag om året

R

Certifierad Service

Svanströms EL och VVS AB
Gamla Huddingevägen 470
125 43 Älvsjö
Org.nr 556784-4468

Tel: 020-150505
Jour-tel: 020-150505
info@svanstromsel.se

Vi är miljö- och kvalitets-certifierade likvärdigt ISO 14001 samt ISO 9001.

Cookies
Integritetspolicy

Copyright © 2023 - Svanströms el och vvs AB | All Rights Reserved | Skapad av Mediamind