En auktoriserad rörmokare är en kvalificerad yrkesman som har en viss timkostnad. Läs mer om vad en rörmokare kostar och vad man faktiskt betalar för. 

I den här artikeln skiljer vi på auktoriserade vvs-montörer och icke-auktoriserade i vår diskussion om vad en rörmokare kostar. Hos Svanströms El & VVS AB får du bara kontakt med auktoriserade VVS-montörer.

En vvs-montör som följer gällande branschregler så som ”SäkerVatten” / BBR / BKR / GVK , heta arbeten, våtrumsinstallationer med egenkontroller mm, är en yrkesman som levererar kvalite och kunskap.

Regelverk för auktoriserade rörmokare

En rörmokare, eller VVS-montör som dom kallas idag har tre olika regelverk att förhålla sig till. Dels är det branschens allmänna regler som finns i ”teknikhandboken”. Utöver det så måste man vara uppdaterad på ”säker vatten” reglementet och monteringsanvisningarna från tillverkaren. Det handlar om att hela tiden hålla sig uppdaterad på ändringar i föreskrifter, ändringar i materialval veta vilket material som får användas i specifika utrymmen, kunna hantera olika typer av verktyg / mätinstrument mm för att göra egenkontroller samt protokoll efter slutförd installation. En hel del med andra ord!

Det handlar om att hela tiden hålla sig uppdaterad på ändringar i föreskrifter, ändringar i materialval veta vilket material som får användas i specifika utrymmen, kunna hantera olika typer av verktyg / mätinstrument mm för att göra egenkontroller samt protokoll efter slutförd installation.

Så frågan om vad en “vvs-montör kostar” blir ju som att fråga: hur långt är ett snöre?

Det finns i dag mängder med annonser på nätet där “rörmokare” jobbar med fasta priser på div installationer samt timpenningar som inte motsvarar det som måste debiteras för att betala korrekta löner med sociala avgifter mm.

Vad kostar en rörmokare i månaden?

En utbildad yrkesman som jobbar under rätt förutsättningar i ett företag som följer gällande lagar, regler samt lönenivå (som är både individuell samt framförhandlad av Byggnads ) och jobbar med service, underhåll och reparationer samt är helt självgående, ligger på en lön på minst 35-40tkr/mån.  En del kan reagera på en sådan hög lön för ett förhållandevis enkelt jobb. Men om man lägger ihop lärlingstiden med gymnasietiden så tar det 5 år (!) att bli certifierad VVS-montör. Då har man en kunskap som håller våra hus varma om vintern och kall- och varmvattnet porlandes från våra kranar året om!

Vad kostar rörmokare för företaget?

En rörmokare behöver också en fullt utrustad servicebil med maskiner, verktyg, samt mätinstrument för att kunna utföra ett korrekt arbete med gällande egenkontroll och protokoll m.m. Så med sociala avgifter så kostar en utbildad yrkesman c:a 300-350:-/ tim för företaget (lågt räknat) lägg där till kontoret med administrativ personal som ska hantera all dokumentation mm, verktyg, mätinstrument, bilar, mobiltelefoner, iPad, dator, arbetstidsförkortning, försäkringar, hyra för kontor o lager etc.

Så, vad kostar en rörmokare?

En utbildad yrkesman som jobbar som vvs-montör i ett företag som även vill ha en vinst för att kunna “överleva”, kunna ta hand om reklamationer, kunden ska känna sig trygg och att företaget finns kvar om 5-10 år, kostar minst någonstans mellan 700-800:- ink moms / timme