När det gäller elsäkerhet i hemmet är valet av rätt jordfelsbrytare (RCD) en avgörande fråga. Jordfelsbrytare finns i olika typer och deras funktion är att skydda människor och utrustning från farliga elektriska strömmar genom att koppla bort strömmen vid en jordfelssituation. Två av de vanligaste typerna är typ A och typ B. Men vad är skillnaden och när ska du välja vilken?

Jordfelsbrytare typ A

En jordfelsbrytare av typ A skyddar mot både växelströmmar och pulsformade likströmmar. Den är lämplig för elinstallationer med hushållsapparater som tvättmaskiner, diskmaskiner och andra enheter med elektroniska komponenter. Dessa brytare aktiveras när felaktiga strömmar upptäcks som inte återgår till noll som de borde.

Användningsområden för typ A:

  • Hushållsinstallationer
  • Kontor och kommersiella utrymmen
  • Utrustning som använder växelström och vissa likströmskomponenter, exempelvis i tvättmaskiner eller datorer.

Jordfelsbrytare typ B

Jordfelsbrytare av typ B går ett steg längre och ger skydd även mot likströmmar. De är särskilt användbara i mer avancerade installationer där elektriska fordon laddas eller i solcellsanläggningar där likström utan växling kan förekomma.

Användningsområden för typ B:

  • Laddningsstationer för elbilar (EVSE)
  • Solcellsinstallationer (fotovoltaiska system, PV-system)
  • Frekvensomriktare och UPS-enheter
  • Industriella applikationer som använder både växelström och likström

Vanliga frågor

Vilken typ av jordfelsbrytare är bäst för mitt hem?

I de flesta fall räcker en typ A jordfelsbrytare för hushåll. Men om du har en laddstation för elbilar eller installerar solpaneler, bör du överväga en typ B.

Vad händer om jag installerar fel jordfelsbrytare?

Användning av en felaktig jordfelsbrytare kan leda till att en farlig ström inte upptäcks, vilket innebär att skyddet inte fungerar korrekt. Detta kan leda till både elolyckor och skador på utrustningen.

Kan jag installera en jordfelsbrytare själv?

Det rekommenderas alltid att anlita en behörig elektriker för att installera jordfelsbrytare. Felinstallation kan leda till allvarliga risker för både dig och din egendom.

Hur ofta ska jag underhålla och testa min jordfelsbrytare för att säkerställa säkerheten i hemmet?

Det rekommenderas att du testar din jordfelsbrytare ungefär 2 gånger per år för att säkerställa att den fungerar korrekt. Detta görs enkelt genom att trycka på ”testknappen” på enheten. När du gör detta ska strömmen brytas, vilket bekräftar att jordfelsbrytaren fungerar som den ska. Om strömmen inte bryts när du trycker på testknappen kan det innebära att jordfelsbrytaren är defekt och behöver åtgärdas av en elektriker.

Kontakta oss

Om du är osäker på vilken typ av jordfelsbrytare du behöver eller om din installation är korrekt skyddad, tveka inte att kontakta oss för rådgivning och professionell installation. Vi på Svanströms har lång erfarenhet av både hushålls- och industribaserade elinstallationer och kan hjälpa dig att hitta rätt lösning för din situation.

Få hjälp direkt

Kom i kontakt elektriker eller rörmokare för att boka tid, eller vår el- och VVS-jour om läget är akut.

Vi är i regel på plats inom 1 timme!

  • Över 18 års erfarenhet
  • 6000 planerade uppdrag om året
  • Certifierade elektriker och rörmokare