Vi finns här när du behöver oss. 20 års verksamhet och miljö & kvalitetcertifierade likvärdigt ISO – det ger Dig trygghet.

svanströms blogg

Ja men tjena! Välkommen till bloggen!

Idag tänkte jag skriva om min dag ute vid Tullinge, från en lite seg dag när man ska vakna så klär man på sig, kollar sig själv i spegeln så att man verkligen har med sig allting som man ska ha med sig för dagen. Kläder kan vara bra så kunder inte skräms av en främling med det konstigaste morgonrufset och inget på sig. Kommer det en sådan dag så måste man verkligen ha haft en tuff kväll om man frågar mig.

Rullandes till ett litet snabbjobb på morgonen angående en trasig dimmer, och efter åkte jag till kunden som bodde lite mera söder ut. Där skulle vi komplimentera med jord, lampkontakter mm, då de har valt att jorda hela sin villa i stegvis rum för rum. Det är bra att göra om man inte vill ta hela kostnaden på en gång. Jag kommer ut och möter kunden, och går sedan igenom lite snabbt vad som ska göras. Jag meddelar dessutom kunden att jag kommer filma lite grann om det vaär okej, alltså med min fina GoPro som jag har på huvudet så folket som följer oss kan följa med på mitt lilla huvud när det kommer till att göra jobb. Då kan jag visa hur man går till väga och hur man löser olika saker på ett bra och säkert sätt. Sen kom ju också kameramannen (Henke) ut och filmade mig iallafall så då får man ju bägge vinklarna ju.

Dagens stora jobb!

Hur som, jag började med att byta armaturen som satt där uppe på mittersta våningen till en annan som dem hade införskaffat, då den nya hade jord så ville kunden såklart ha det jordat. Det jag inte förstod var ju att det fanns jord framdragen i taket till den dosan som satt till den armaturen, men man har helt enkelt valt att inte koppla in det. Skumt och dumt tycker jag då, då det gick att koppla in den gamla och det fanns ingen anledning till att inte koppla in den.

Hur som, jag kopplade in det och satte upp ett lamputtag där istället vilket var den nya standarden för lamputtag, DCL. Den nya kontakten påminner ju väldigt mycket om en vanlig stick kontakt men det är annorlunda på sitt sätt då fas, nolla och jord går ut på alla plintarna på DCL kontakten. Detta kommer vara den nya standarden iallafall så jag satte ju självklart upp den för framtidsförebyggande syften.
Jag kopplade in jorden till detta lamputtag i vilket fall som helst och och såg till att det var korrekt kopplat innan jag stängde igen den dosan för gott. Jag satte upp armaturen och look and behold: det fungerande och började lysa!

Jorda…

Efter detta så var det ett rum som skulle jordas, så jag satte upp ett likadant DCL-uttag i det rummet. Sen var det dags att sätta upp några vägguttag, då de det inte fanns något sätt att köra in de nya kablarna in till dem utan att förstöra väggen så fick jag byta ut alla vägguttagen till jordade vägguttag (självklart) och ha en förhöjningsram. Med denna förhöjningsram kunde jag höja upp vägguttaget och få en ram där jag kunde köra ut utanpåliggande kablar till respektive vägguttag som skulle sitta runt i det rummet. Genialiskt I know, man är smart på det sättet.😉

Dock märkte jag även fast jag hade stängt av strömmen till det rummet, var det ett vägguttag som fortfarande hade ström i sig. Det hade varit läskigt om jag inte hade mätt det uttaget, så jag kollade vart gick och det visade sig att det vägguttaget gick till en dosa som satt i rummet nedanför. Det fanns ingen jord där, och det gick den till ett annat rum, vilket inte var den bästa lösningen. Så jag drog en ny kabel från det vägguttaget till ett som redan satt i rummet. Jag grupperade sedan vägguttaget till rätt rum och rätt säkring, ett smart val om man nu ska fixa lite grann med elen i det rummet.

Det var ett annat vägguttag i det rummet som var problematiskt också, då detta vägguttag var matat till en strömbrytare som sedan gick till en dosa som satt i ett städskrubb. Men där tog det inte slut för då gick sedan tändtråden till rummet jag arbetade i till en annan dosa vidare från den dosan i skrubben, den dosan från skrubben gick ut till hallen. DÄR FANNS DET JORD, så jag fick jorda ett extra rum, men det var ingen större fara då det var bara en armatur i det rummet.

En riktigt lång väg att dra kablarna till det rummet men hey, that’s how it goes. Om man ska fram med jord och man vet var den är någonstans då får man TA I OCH DRA FRAM DEN HELA VÄGEN! Men då när jag hade dragit fram den hela vägen så BOOM då var allting i det rummet jordat, stor lättnad och stor glädje till alla i huset.

Slutför!

Med förhöjningsramar, lite nyare vägguttag och nya lamputtag så satt allting som en smäck! Med det mätte jag alla vägguttag för att se att jorden var framme samt att vägguttagen var rätt kopplade efter att jag driftsatte dessa dem. Jag gick och meddelade kunden att jobbet var färdigt och jag kunde sedan städa undan arbetsplatsen innan jag gick. JA vi städar upp efter oss, jätte viktigt då det ska se bra ut när man lämnar platsen.

Med ett leende på läpparna och glädje i tankarna att jag faktiskt han med allting på en dag, så hoppade jag in i min lilla bil och körde sedan därifrån och med vind i seglet till mitt hem… Eller ja, jag stannade visserligen på en bensinmack för att fylla på min energi med lite dricka, men annars efter det så var det hemgång. Allting var bra och alla var nöjda! Som det ska vara!

Då jag visserligen filmade allt detta så kommer det nog komma en liten film på detta när jag felsöker och letar mig fram till allt hur det gick, visar slutresultatet osv. Kommer kanske till och med komma upp på Youtube eller nåt sånt i framtiden med detta.

Men nog för mig! Jag har nog sagt mitt, nu ska man förbereda hemmet för uppkommande event och andra saker.

Bloggarn höres vid senare tillfällen! Tja! //MVH Jimmy på Svanströms El och VVS

Logo