ROT-avdrag, kort för renovering, ombyggnad och tillbyggnad är ett avdrag som låter dig få en 30% reduktion på arbetskostnaden för många typer av vanliga hantverkarjobb i ditt hem. Med Svanströms El & VVS AB har du alltid möjligheten att få ROT-avdrag på elektriker och rörmokare som utför våra el-, och VVS-tjänster.

Vad är ROT-avdraget?

ROT-avdraget är en skattereduktion som ger dig som kund en lägre kostnad när du anlitar en hantverkare för vissa arbeten i en bostad som du äger och själv i någon utsträckning nyttjar.

När kan jag nyttja ROT-avdraget?

ROT-avdrag gäller för arbeten som innefattar renovering, -ombyggnad och tillbyggnadsarbeten av en befintlig fastighet och gäller inte när du bygger ett helt nytt hus eller en ny friliggande del till exempel ett nytt garage. Du måste också ha tillgång till och äga fastigheten du rustar upp och bo där i någon mån. Du måste också ha betalt skatt det året du ansöker om ROT-avdrag för minst motsvarande belopp som ROT-avdraget uppgår i.

ROT-avdrag på rörmokare och VVS-arbeten

Du som köpare kan ansöka om ROT-avdrag på rörmokare och alla vanliga VVS-arbeten, tex badrumsrenoveringar, dragning av vatten, köksrenoveringar, installation av värmepumpar, etc.

Det finns mängder av andra typer av hantverkar-jobb som innefattas i ROT-avdragets ”renovering, ombyggnad och tillbyggnadsarbeten”, till exempel:

  • Markismontering
  • dräneringsarbeten
  • Diverse elarbeten
  • Fasadtvätt
  • Nedgrävning av ledningar, såsom för bredband, avlopp eller fjärrvärme
    skorstensarbeten, etc.

Det går dock inte att ansöka om ROT-avdrag för arbeten såsom installation av vitvaror eller balkongarbeten i en bostadsrätt.

Vem kan ansöka om ROT-avdrag?

Du som bor och betalar skatt i Sverige, är över 18 år och äger din egen bostad kan utnyttja ROT-avdraget, förutsatt att du inte har en nära relation med hantverkaren.

Hur mycket kan jag få tillbaks i ROT-avdraget?

I år höjdes det totala beloppet för ROT avdrag för privatpersoner från maximalt 25 000 per år till 50 000 per år, (från och med 1 juli 2019) vilket är goda nyheter för dig som anlitat hantverkare för större jobb såsom totalentreprenader eller stambyten och liknande. Notera att det är enbart arbetskostnaden som ger rätt till rot- och rutavdrag och får inte uppgå till mer än 30% av den totala arbetskostnaden. (Så om du har får en faktura på ett större arbete där arbetskostnaden uppgår till 10 000 innebär ROT-avdraget att du får 3000 kr i avdrag). Material, resor och kringliggande kostnader innefattas alltså inte i ROT-avdraget.

Hur ansöker man om ROT-avdrag?

Du som mottagare av en hantverkares tjänster ansöker inte om ROT-avdrag, utan meddelar helt enkelt hantverkarfirman som i sin tur ansöker om ROT-avdraget hos skatteverket och drar av ROT-avdraget från sin faktura till dig. Det enda du vanligtvis behöver uppge till hantverkaren är ditt personnummer, och om du bor i en bostadsrätt, namnet på din bostadsrättsförening; bor du i en annan fastighet måste du istället uppge din fastighetsbeteckning (vilket du hittar i ditt köpekontrakt).

Vad är skillnaden mellan ROT-och RUT-avdrag?

RUT-avdrag gäller för hushållsnära tjänster såsom snöskottning, barnpassning och liknande, och ROT-avdrag gäller för upprustningar och ombyggnationer av din fastighet.

Anlitar du Svanströms El & VVS AB så har du alltid möjlighet att ansöka om ROT-avdrag på våra elektriker- och rörmokartjänster; har du fler frågor så är du alltid välkommen att fråga våra tekniker när de är på plats för att kunna få avdrag på din faktura.