En certifierad elektriker som jobbar under överinseende av en behörig elinstallatör som i sin tur följer Elsäkerhetsverkets (ESV) lagar och regler har ett enormt ansvar att utföra elinstallationer efter dagens gällande regelverk från ESV, cirka 500 sidor (som endast finns på Svenska och en liten del på engelska).

Det handlar om att hela tiden hålla sig uppdaterad på ändringar i föreskrifter, ändringar i elinstallationsmateriel, veta vilket material som får användas i specifika utrymmen, kunna hantera olika typer av mätinstrument för att göra egenkontroller samt protokoll efter slutförd installation.

En behörig elektriker har ett stort ansvar att utföra korrekta elinstallationer och måste inte bara vara behörig, utan kontinuerligt hålla sig uppdaterad i gällande lagar & regler.

Så frågan om vad en ”elektriker kostar” blir ju som att fråga: hur långt är ett snöre?

Det finns i dag mängder med annonser på nätet där ”elektriker” jobbar med fasta priser på div installationer samt timpenningar som inte motsvarar det som måste debiteras för att betala korrekta löner med sociala avgifter mm.

En utbildad yrkesman som jobbar under rätt förutsättningar i ett företag som följer gällande lagar, regler samt lönenivå (som är både individuell samt framförhandlad av El Ettan, svenska elektrikerförbundet) och jobbar med service, underhåll och reparationer samt är helt självgående, ligger på en lön på minst 40-45tkr/mån

Läs mer: Vi erbjuder Eljour dygnet runt och andra tjänster inom el.

Därtill kommer en fullt utrustad servicebil med maskiner, verktyg, samt mätinstrument för att kunna utföra ett korrekt arbete med gällande egenkontroll och protokoll m.m.

Så med sociala avgifter så kostar en utbildad yrkesman c:a 300-350:-/ tim för företaget (lågt räknat) lägg där till kontoret med administrativ personal som ska hantera all dokumentation mm, verktyg, mätinstrument, bilar, mobiltelefoner, iPad, dator, arbetstidsförkortning, försäkringar, hyra för kontor o lager etc.

Så jag skulle vilja säga att en utbildad yrkesman som jobbar som service elektriker i ett företag som även vill ha en vinst för att kunna ”överleva”, kunna ta hand om reklamationer, kunden ska känna sig trygg och att företaget finns kvar om 5-10 år, kostar minst nånstans mellan 700-800:- ink moms / timme.

Så det finns en mängd olika parametrar att ta hänsyn till innan man väljer ”elektriker”.

Läs mer om att anlita en elektriker.