Elinstallation i badrum

Risken för elolyckor är högre i fuktiga miljöer som exempelvis badrum. För att säkerställa säkerheten och kvaliteten på elarbetet finns därför viktiga riktlinjer att följa när det kommer till elinstallationer i bad- och duschrum.

Elinstallation badrum

Anlita ett certifierat och registrerat elföretag

Vi på Svanströms är stolta över att vara ett certifierat och registrerat elinstallationsföretag. Innan du inleder renovering eller reparation av elen i ditt badrum kan du kontrollera vår registrering i Elsäkerhetsverkets register. Det är vår garanti för att vi är behöriga att utföra alla typer av elinstallationsarbeten i bostäder så som installation av golvvärme. Din trygghet och säkerhet är vår högsta prioritet.

Regler för elinstallationer i badrum

Läs mer om hur vi jobbar med de olika reglerna och säkerhetsföreskrifterna som måste beaktas vid elinstallationer i badrum och våtrum:

Särskilda krav på fuktskydd – IP-klasser och områden

Fuktiga utrymmen i badrummet är uppdelade i olika områden, och det gäller olika krav på fuktskydd beroende på område. Elektriska produkter som används i badrummet måste ha rätt IP-klass och vara anpassade för att hantera fukt. Ju fuktigare område, desto högre IP-klass krävs.

Vägguttag i badrum och våtrum

Vägguttag i badrummet måste skyddas av jordfelsbrytare och får inte placeras slumpmässigt. Försäkra dig om att endast använda uttagen för avsedda ändamål och dra ut sladden när apparaterna inte används för att undvika felaktig användning, särskilt av barn.

Skarvsladdar

Undvik att dra in skarvsladdar från andra rum om det saknas eluttag i badrummet. Det är farligt och kan orsaka olyckor, särskilt om uttaget är ojordat och inte skyddas av jordfelsbrytare.

Få hjälp direkt

Kom i kontakt elektriker eller rörmokare för att boka tid, eller vår el- och VVS-jour om läget är akut.

Vi är i regel på plats inom 1 timme!

  • Över 18 års erfarenhet
  • 6000 planerade uppdrag om året
  • Certifierade elektriker och rörmokare