Installera luftvärmepump

Om man har direktverkande el så kan man spara väldigt mycket genom att installera en luftvärmepump, och Svanströms El & VVS AB kan planera, projektera och utföra hela installationen.

värmepump installation
En luftvärmepump kan spara upp till 80% av energikostnaderna för uppvärmning och varmvatten jämfört med tex en oljepanna.

Luftvärmepumpens funktion

Luftvärmepumpen konverterar utomhusluft och komprimeras till varma temperaturer i en värmepump som sedan används för att värma upp ditt hus. Det finns även luftvatten­värmepumpar där värmen överförs till ett vattenburet uppvärmningssystem – vi på Svanströms El kan installera bägge och diskutera den bästa lösningen med dig vid behov.

Några snabba fakta om att installera en luftvärmepump:

  • En luftvärmepump passar hushåll med ett medelstort behov av uppvärmning
  • Det kostar mindre att installera en luftvärmepump än att installera berg-, eller jordvärme
  • En luftvärmepump förutsätter en synlig utedel med en fläkt på tomten

Installationsförberedelser

Installation av luftvärmepump eller luft / vatten värmepump måste föregås av ett besök där vi kontrollerar förutsättningar för installationen.

Exempel på fundamentala frågor som måste redas ut innan vi kan sätta igång är, vilken typ av värmesystem finns i dag i fastigheten? Går det att bygga ihop med ett nytt system? Finns det tex vattenburen golvvärme? Vilken effekt behövs? Osv.

Utifrån dessa kriterier så får man besluta om vilken typ av värmesystem som ska installeras, sedan när man vet det så får man titta exakt hur installationen ska göras.

Om det tex blir en Luft / vatten värmepump så ska man tex ha en utedel, och utedelen behöver stå på ett fundament, tex ett betongfundament.

25% billigare än bergvärme

Vi kan planera, projektera och utföra hela installationen, vi utför även snickeriarbeten och målning om det behöver återställas något. Generellt sett kostar installation av luftvärmepump omkring 25% mindre än installation av bergvärme. Man behöver inte ansöka om tillstånd eller bygglov för att installera luftvärmepumpen.

Viktigt att tänka på vid installation av luftvärmepump:

  • Tänk på att luftvärmepumpens fläkt och kompressor kan generera ett viss oljud, så se till att luftvärmepumpens placering är anpassad för det!
  • En luftvärmepump passar i nästan alla hus men se till att förutsättningarna på plats som nämnts ovan först reds ut av en behörig tekniker
  • Se till att innedelen placeras på en central plats i huset så att värmen & kylan sprids så mycket som möjligt
Luftvärmepump
Våra tekniker är både certifierade elektriker och är även certifierade för kylanläggningar – något som få andra El & VVS företag kan erbjuda.

Själva installationen

Installationen av luftvärmepumpen går i korthet ut på en montering av en inomhusdel där varm- eller kalluften fläktar in, samt en utomhusdel som sätts fast på husväggen med hjälp av konsoler. Köldmedierören dras sedan tillsammans med en dräneringsslang genom ett hål i väggen till innedelen. Elen dras vanligtvis via en vanlig stickkontakt.

Vad ingår i en installation?

Vi står för allt material som krävs för installationen av luftvärmepumpen, såsom täckkanaler, väggkonsoler, vibrationsdämpare mm. Vår personal är inte bara behöriga elektriker utan vi har även certifikat för kylarbeten. Läs mer om våra certifikat. Ett av de vanligaste skälen till att luftvärmepumpar reklameras är att installationen inte har utförts enligt branschstandard – därför är vårt löfte till dig att vi enbart har certifierad personal.

Få en kostnadsfri offert idag

Svanströms El & VVS AB kan åka ut och ta reda på förutsättningarna i ditt hus för att installera en luftvärmepump och komma med ett offertförslag.

Få hjälp direkt

Kom i kontakt elektriker eller rörmokare för att boka tid, eller vår el- och VVS-jour om läget är akut.

Vi är i regel på plats inom 1 timme!

  • Över 18 års erfarenhet
  • 6000 planerade uppdrag om året
  • Certifierade elektriker och rörmokare